Artikel i Världen idag 17 oktober 2003

Få effektivare och roligare plugg

Hör du till dem som sitter och svettas kvällen innan ett prov för att du först då öppnat boken? Eller är du en planerande person med framförhållning? Oavsett vilken "pluggtyp" du är så kan det vara bra att använda sig av studieteknik.

Bra studieteknik kan göra dina studier lättare, effektivare och roligare. Jannicke Rinderud är utbildningsansvarig på Studieteknikförlaget som både ger ut böcker och i ämnet och reser landet runt med föreläsningar. Hon menar att studieplanering är A och O för en skolelev.
- Skolan i sig har ju en planering för vad eleverna ska hinna med under en viss tid, då bör ju du också ha det, säger Jannicke. Beroende på hur lång tid i förväg man vet om ett prov bör man så mycket som möjligt ta reda på vad som förväntas av dig och sätt upp delmål på vägen. - Fråga dig själv när du ska läsa, hur länge och avsätt den tid som behövs.

När det sedan kommer till studieteknik finns det många olika inlärningsstilar. Vilken stil som passar bäst beror helt på den som studerar. Vissa lär sig bäst när de lyssnar, andra av synintryck och åter andra lär sig av att aktivt få prova på saker. - Tänk igenom vilket sinne som dominerar mest hos dig och anpassa din teknik därefter.

Det finns en metod som heter Mindmap där man använder stora papper utan rader och mer ritar än skriver. Det handlar om att strukturera upp innehållet i till exempel en bok i rubriker och underrubriker, använda symboler, färger och korta ord framför lång meningar, säger Jannicke.

Miljön där studierna sker har stor betydelse, speciellt för koncentrationsförmågan. Att sitta bekvämt, använda sig av bra ljus och ha städat omkring sig är bara några av de saker som kan underlätta för koncentrationen.

En bok kan kännas lång, tjock och jobbig och då är det bra att organisera upp det lite. Börja med att bläddra igenom boken, läs inledningar och sammanfattningar och titta på bilder innan du börjar läsa. Då får du ett grepp om boken och vet ungefär hur svår den är.

Aktivera hela hjärnan - lär dig snabbläsning! - Det vanligast är ju att läsa ett ord i taget i en text men det går att lära sig läsa fler ord samtidigt. Det gör att det går snabbare att ta sig igenom en bok och där är praktiskt både fysiskt och för höger hjärnhalvas stimulans. Hemligheten med snabbläsning är alltså att försöka fixera flera ord åt gången.

Vikten av repetition
- En bra modell är att man repeterar första gången efter tio minuter, sedan efter 24 timmar, efter en vecka, en månad samt efter tre-sex månader. Det här är den viktigaste delen av studieteknik, avsätt tid för repetition hur tråkigt det än låter, säger Jannicke.


Felicia Ahlquist