DN
Artikel i SKRIET
av Karolina Grundin, nov -98.

Studieteknik som skapar rubriker

- Folk fullkomligt älskar våra kurser, säger en av kursens upphovsmän. Men rektorer i Göteborg är kritiska. Ett argument är att elever inte ska behöva betala för något som ska vara gratis.

Under den senaste månaden har det riktats kritik mot kurser i studieteknik som hållits i Göteborg. De ansvarig för kursen, Svenska Studieteknikförlaget, har ringt upp elever på gymnasiet och erbjudit dem en halvdagskurs i studieteknik för 460 kronor. På kursen har eleverna fått lära sig allt från anteckningsteknik till snabbläsning. I kurspriset ingår även en bok där eleverna själva senare kan fördjupa sig i de olika studiemetoderna. Målet med kursen är att effektivisera studierna och därigenom korta ner studietiden. Mattias Kellquist , som tillsammans med kollegan John Sjöberg driver Svenska studieteknikförlaget, tycker inte att 460 kronor är ett högt pris för kursen. - Det är en unik föreläsning Vi varierar mellan fyra stycken föreläsare och alla föreläsningar har varit uppskattade. Folk fullkomligt älskar våra kurser!

"Det borde vara ett naturligt inslag."

Alla är inte lika positiva. Flera rektorer i Göteborg har uttalat sig ibland annat GP och sagt sig helt ta avstånd från Studieteknikförlagts kurser. Argumenten har varit det höga priset och det faktum att studieteknik är något eleverna borde lära sig i skolan. Lars-Åke Erikson, rektor på Schillerska gymnasiet, delar deras uppfattning. Studieteknik är något som borde vara kopplat till varje kurs och ämne. Det borde vara ett naturligt inslag. Eleverna ska inte behöva betala för kurser i studieteknik, säger han.
Mattias Kellquist är förvånad över den negativa kritik kurserna fått i Göteborg. - Vi har fått enbart positiv kritik i hela Sverige, förutom i Göteborg. Svenska Dagbladet har hyllat kursen och skrivit en helsida med bland annat intervjuer med elever som tack vare kursen höjt sina betyg.