Artikel i MåBra nr 1, 99.

En teknik som alla kan lära sig

För drygt 20 år sedan läste Mats Eneroth på universitetet. Det gick inte bra. Han gick oftast med hängande huvud till föreläsningarna och trodde sig inte ha någon studiebegåvning. Hur mycket han än läste nådde han nämligen inte de resultat han ville ha.
   Några år senare kom Mats i kontakt med snabbläsningstekniken som gav honom förnyat självförtroende.
   - När jag lärde mig den nya tekniken blev allting mycket lättare. jag vågade gå en kurs i marknadsekonomi och jag märkte till min förvåning att all ångest inför studierna var borta. jag insåg att studieteknik inte är någon medfödd begåvning utan något alla kan lära sig, säger Mats Eneroth.
   Idag är Mats proffs i ämnet. Han utbildar sedan 1983 i inlärnings-, läs- och presentationsteknik genom Svenska Studieteknikförlaget.
   - Vi måste våga släppa det linjära tänkandet. På låg- och mellanstadiet lekte vi fram kunskapen. Vi vet att färg, form, bilder och fantasi förstärker minnet. Det är ett naturligt sätt att ta till oss kunskap. Vi har det inom oss. När vi blir vuxna överger vi tyvärr den tekniken. vilket är ett allvarligt fel, säger Mats Eneroth.

Det handlar om att låta vänster och höger hjärnhalva samarbeta. Vänster hjärnhalva är logisk och analytisk medan höger hanterar form och bild.
   De flesta har sina knep att komma ihåg telefonnummer, bankomatkoder, födelsedagar och så vidare just genom att minnas bilder och ibland rim.
   När Mats gick kursen fördubblade han sin läshastighet redan efter en timme. Efter lite träning gick det fyra-fem gånger snabbare!
   - Gå inte tillbaka i en text om du inte förstår ett ord. När du repeterar kan du leta efter detaljerna. Om du saktar av på lästakten förstår du mindre. Öka takten istället så förstår du mer, säger han och tillägger:
   - När du läser en text på engelska ställer du inte krav på att förstå allt. Du fortsätter att läsa därför att du förstår budskapet. Så ska du göra också när du läser en svensk text.

Mats Eneroth
Mats trodde inte han hade någon studiebegåvning. Med en ny inlärningsteknik ändrades allt och idag lär han själv ut den effektiva metoden.
Att repetera är viktigt för minnet och att göra det så snart som möjligt. Efter 24 timmar har du tappat bort upp till 80 procent av det du lärt dig. Om du efter 15 minuter redogör för vad du lärt dig så minns du mer än om någon skulle fråga direkt efter en föreläsning.
   För att en glosa ska lagras i långtidsminnet för alltid krävs 4-9 repetitioner vid olika tillfällen och sammanhang.


 

Av Inger Palm