DN
Artikel i Göteborgs-Posten
av Julia Krantz, 22 jan -00.

Höj Betygen!

Annicka gick en kurs i studieteknik

Finns det egentligen genvägar till kunskap? Eller är alla timmars glosragglande trots allt den enda vägen? Attityd har träffat Annicka som vet svaret.

I höstas fick Annicka Henriksson ett kuvert hem i brevlådan som inbjöd till en kurs i studieteknik. Det var då hon bestämde sig för att göra någonting åt sina betyg. Hon anmälde sig till kursen. Och det var förmodligen det om höjda betyg som lockade de flesta till Burgårdens lektionssalar och till kursen. Kursen bestod av en tre till fyra timmar lång lektion med en handledare. På lektionen gick handledaren igenom olika lästekniker och hur en bra studiemiljö bör se ut. Där spelar flera saker in som till exempel belysning, möblemang och ljudnivå. - Handledaren var väldigt duktig och bra på att tala. Det var inte ett dugg tråkigt att sitta still så länge, säger Annicka och ler. - Vi fick själva delta och göra övningar som till exempel koppla och associera bilder med siffror och olika läsövningar.

"Jag har faktiskt höjt mina betyg."

Att läsa snabbare och göra associationer låter ju bra. Men hur mycket tillämpar man egentligen den här tekniken i praktiken? Har hon förändrat sitt sätt att studera? - Jag har faktiskt förändrat min egen studieteknik, det har jag. Jag antecknar mer och gör mind-maps. Och det är viktigt att få flyt när man läser så man slipper fastna. Nu tänker jag mer på att inte fixera mig på oviktiga ord och meningar i texter. Och man skall aldrig gå tillbaka i en text. Det fick jag lära mig.

Annicka har faktiskt höjt sina betyg sedan hon gick kursen. Och hon tror att det delvis beror på hennes nyvunna studieteknik. Fast det är ju inte säkert att alla tar till sig tekniken på samma sätt. Annicka tror att de som inte redan är bra och skickliga på att läsa kan få en andra chans med rätt studieteknik. Hennes kompis till exempel. - Jag tror att hon fick ut mycket mer av kursen än vad jag fick. Hon var ointresserad av att läsa litteratur och liknande. Så det gav nog henne mer. Men jag vet också en kille som gick en liknande kurs och knappt lärde sig någonting. Han var redan så duktig i skolan och lärde nog inte nytt. Annicks är överlag nöjd med det hon lärt sig.

Annika rekommenderar kursen

Och hon rekommenderar andra att följa hennes exempel. Om man tycker de 400 kronorna är för mycket ( Det är ju trots allt ett halvt studiebidrag ) kan man ju alltid be föräldrarna om hjälp. - Om du har historieprov om en vecka, hur lägger du då upp pluggandet på bästa sätt? - Jag skulle börja tre eller fyra dagar i förväg. Det är lagom. Först skulle jag skumma igenom texten för att få en bra överblick. Sen skulle jag gå igenom och anteckna viktiga punkter. Då slipper man läsa om den oviktiga delen av texten så många gånger. Sedan är det bara att repetera.

Fakta

 • När det gäller hjärnans tillgodogörelse och sållning av information har vetenskapen inte kommit så långt. Hjärnan är så komplicerad att man än så länge ofta får bygga kunskapen på antaganden och teorier.
 • Man har forskat fram att hippocampus (som ligger långt bak) har stor betydelse för exempelvis faktainlärning och är alltså aktiverad när vi studerar.
 • Motion ger ökad blodgenomströmning genom hjärnan och gör oss pigga och koncentrerade. Alltså, ett träningspass då och då kan alltså vara en smart investering för betygen.

Tips till dig som vill ha bättre betyg

 • Planera Bestäm varje dag i förväg hur lång tid ditt hemarbete kan ta, och håll dig till detta. Ett "pass" bör inte vara längre än 90 minuter utan paus. Byt gärna miljö emellan.
 • Repetera Som är det enda sättet att lära a) kort repetition när du avslutar läsning b) av förra veckans läxa när du börjar med dagens c) inför prov och redovisning
 • Minnesteknik Skaffa dig egna knep för att komma ihåg saker. Gör bilder, situationer och figurer till det du skall lära
 • Lästeknik Läsa snabbt underlättar, du hinner mer och du läser också mer koncentrerat och effektivt. Öva gärna detta. Gå aldrig tillbaka i en text. Då är det lätt att fastna.
 • Stress Lagom stress är bäst. För mycket stress är skadligt. Med planering och övrig studieteknik blir stressen mindre.
 • Arbetsklimat Välj plats, ljudnivå och belysning med omsorg. Sängen är ett dåligt exempel på en bra plats då man lätt blir trött och somnar. Belysningen får inte vara allt för svag, då kan man få huvudvärk. Välj en plats du känner dig trygg och bekväm på.
Andra tips till dig som är lat
 • Gör klart för läraren att du siktar högt, men att du absolut inte är ute efter betygen utan kunskapen.
 • Umgås med de ultimata plugghästarna i klassen. Sno gärna uttryck och citera.
 • Lista ut vad läraren gillar. Om din svensklärare gillar Kafka, skriv en frivillig analys av Processen.
 • Använd svåra ord i dina uppsatser. Utnyttja gärna synonymfunktionen på Word i din dator.
 • Räck alltid upp handen - även om du inte har något bra att säga. Chansen är stor att läraren frågar någon annan.