DN
Artikel i DN, -98.

Glöm inte bort att komma ihåg de enkla knepen

En del saker går väldigt lätt att lära sig. Vägen till Konsum, vilka filmer John Malkovich spelar med i, meningslösa telefonnummer där abonnemanget sedan länge har upphört.
Annat går mindre bra att komma ihåg. Vem har inte inför en tenta varit med om att läsa en text om och om igen, utan att över huvud taget begripa vad där står? Kurslitteraturen fungerar plötsligt som en tegelsten i skallen, och omedelbar medvetslöshet inträder. Studiebegåvning finns inte, bara studieteknik, sa Mats Eneroth, som förra helgen föreläste i Stockholm med avstamp i boken "Studieteknikhandboken" (Svenska Studieteknikförlaget). Fyrahundra åhörare, främst gymnasister, mumlade misstroget i hörsalen på Kungliga Tekniska Högskolan. Vet man väl hur svårt det är att dunka in kunskap i sitt lilla huvud.
Somliga föds med begåvning, snabbläsningsförmåga och fotografiskt minne. Så är det och så kommer det att förbli. Stukade studenter hukade i hörsalen i ett sista desperat hopp om att lära sig fatta litegrand.De skrattade igenkännande när Mats Eneroth berättade om sin egen studietid och om sina egna problem. De var mer tveksamma när han hävdade att det går utmärkt att ändra sig: från att ha varit en dumskalle kan du lära dig mer och på kortare tid.

Mats Eneroth skrev upp arton siffror: 130077575850202412, och påstod att han skulle lära oss alla att komma ihåg dem. Haha, sa publiken och tänkte att karlstackarn hade fått spunk. Då delade han upp siffrorna i 13 (Lucia), 007 (James Bond), 75+75 ("sprit", ropade gymnasisterna glatt), 850 (Volvo), 20 (E20 till Göteborg), 2412 (julafton). Sedan hittade han på en sanslös historia om hur Lucia och James Bond med två spritflaskor hoppade in i sin Volvo och körde motorvägen till Göteborg för att fira julafton. Ja, ni ser. Jag minns det fortfarande, en vecka senare. Jag, som inte har en susning om mitt kontonummer på banken.

Minnesramsor är utmärkta. Att blanda in fler sinnen än bara synen i minnesprocessen är också klokt. I "Pellas bok" går lille Hasse ut och sjunger högan sky i skogen när han ska lära sig psalmerna. Han sjunger texterna på hemgjorda melodier och lär sig lätt utantill. Ett bra sätt, men det förutsätter att det man ska lära sig går att sjunga till en melodi. Det kan till exempel vara förenat med vissa svårigheter att lära sig kemiska formler till tonerna av In the mood.
Det finns inlärningsteknik och ett stort antal tricks och knep. Det finns forskning om hur hjärnan fungerar. Det finns en hel vetenskap som kallas didaktik.
Men de som verkligen behöver kunna studera - barn, ungdomar och studenter i alla åldrar - får väldigt lite studieteknik till livs. Svenska Studieteknikförlagets föreläsning med Mats Eneroth är inte obligatorisk för alla som går på gymnasiet, än mindre för grundskoleelever.

De flesta elever och studenter går fortfarande och inbillar sig att det bästa är att läsa en text om och om igen, långsammare för varje gång. När det är precis tvärtom.

Lotta Olsson
är reporter på
Arbetsliv/Utbildning