DN
Artikel i ASPECT på tekink nr 3,sep -97.

Plugga mindre!

Vem har inte suttit och hetspluggat dagen före en skrivning? Känt ångesten komma krypande när man inser att man inte kommer att klara sig? Inför varje tenta lovar man sig själv att börja läsa i tid. Hur ofta håller man det löftet?

Tyvärr är dålig studieteknik inte något ovanligt bland studerande. Vissa anser därför att det borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan. En som har försökt ta fasta på det är Mattias Kellquist som tillsammans med Rose-Marie Lundin har givit ut "Studieteknikhandboken". Jag träffar Mattias för att få lite tips till alla Aspectläsare som vill plugga mindre men ändå lyckas bättre! Själv minskade han sin studietid med 75 % när han lärt sig arbeta efter sin egen metod - hur mycket kan du minska din? Mattias berättar att han och Rose-Marie började med att sammanställa "gamla traditionella" inlärningsmetoder. Därefter utvecklade de en egen modell; Kellquist/Lundin modellen.

Kellquist Lundin-modellen - effektiv läsning

Metoden bygger på så kallad "effektiv läsning" och delas in i sex steg. Du börjar med att bläddra i boken för att få ett grepp om hur mycket det är att läsa och hur svårt det verkar. Sen räknar du ut hur många dagar du har kvar till skrivningen och gör en studieplan, där du delar upp läsningen dag för dag. Glöm inte att sätt upp delmål! När du är färdig med planeringen ska du skumläsa boken. Med detta menas att läsa rubriker, påståenden och sammanfattningar. I nästa steg, fördjupad läsning, stryker du under de viktigaste detaljerna. Glöm inte bort att repetera det du strukit under liksom alla sammanfattningar. Om du vill vara riktigt säker på att kunna det mesta är det bra om du själv skriver ner ett antal tänkbara frågor och besvarar dem. Detta är också det sista steget i Kellquist Lundin - modellen.

Studieteknikhandboken

Jag tycker att "Studieteknikhandboken" var jättebra. Den var lättläst och gav mig massor med bra tips. Jag ska i alla fall minska min studietid!

Artikel Av Catharina Danielsson.